Basketball  Combinatie  Vlissingen

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 21-02-2005

BC Vlissingen dicht bij titel

door Ron de Waal

OOST-SOUBURG - Lang was het zaterdagavond spannend bij de basketbaltopper in de hoofdklasse tussen de vrouwen van BC Vlissingen en Tantalus. Pas in het laatste kwart liet de ploeg van Tom Joziasse er geen twijfel meer over bestaan wie het meeste aanspraak maakt op het kampioenschap: 69-48.

Het geduld van toeschouwers die op goed basketbal waren afgekomen werd behoorlijk op de proef gesteld. De mensen die waren gekomen voor spanning werden op hun wenken bediend.

De twee nerveuze ploegen hadden duidelijk moeite om in hun spel te komen. Vooral BC Vlissingen ging gebukt onder het belang van de wedstrijd. De thuisploeg speelde te gehaast, wat veelal resulteerde in foute passes en mislukte schot-pogingen. ,,We hadden inderdaad last van de spanning’’, erkende Nanon Doeland na afloop. ,,Ons spel was de laatste wedstrijden niet echt goed en we wisten dat het tegen deze tegenstander weleens fataal zou kunnen zijn.’’

Het grootste gedeelte van het eerste kwart keek BC Vlissingen tegen een kleine achterstand aan. Het verschil werd nooit groter dan vier punten in het voordeel van de studentenploeg uit Eindhoven. Kort voor het verstrijken van het eerste kwart bracht Yolanda Joosse haar ploeg vanaf de vrije-worplijn langszij: 14-14.

Onrust

Het tempo van de wedstrijd ging daarna dan wel iets omhoog, maar de onrust binnen de lijnen was nog volop aanwezig. Nanon Doeland en Yolanda Joosse typeerden dit nog wel het meest nadrukkelijk door samen vijf doelpogingen binnen luttele seconden niet in een score om te zetten. Halverwege leek de ploeg van Tom Joziasse eindelijk de schroom van zich af te gooien. Romana de Ridder bracht het verschil op tien (37-27) in Vlissings voordeel en de bezoekers uit Eindhoven konden niets anders doen dan hun toevlucht zoeken in een time-out.

Tantalus probeerde met een zeer offensieve verdediging de wedstrijd nog te kantelen. Even leek deze spelwijze ook nog succes op te leveren. Het verschil werd terug-gebracht naar 39-35, maar vier punten van Marjolein de Dreu gaven Vlissingen meer lucht: 43-35. Tantalus kon nog even aanklampen bij de thuisploeg, maar moest in het laatste kwart lijdzaam toezien hoe een ontketend Vlissingen zich definitief veilig speelde.

Onder aanvoering van een makkelijk

scorende Yolanda Joosse en een eindelijk losgekomen Nanon Doeland werd een ruime marge opgebouwd. Een driepunter van Immie Pattikawa betekende zelfs een voorsprong van 67-44.

Uitglijder

Het geloof in een goede afloop was bij Tantalus inmiddels al lang verdwenen. De ploeg drong niet meer aan. Na de 69-48-nederlaag moeten ze hopen op een uitglijder van Vlissingen. ,,We hebben vanavond uitstekende zaken gedaan’’, zei Immie Pattikawa na afloop. ,,We moeten nu zorgen dat we de concentratie vast houden en in de resterende wedstrijden ons eigen spelletje blijven spelen.’’

Scherp

Ook Tom Joziasse was in zijn nopjes met de overwinning op de grootste concurrent voor het kampioenschap. ,,We moeten scherp blijven, want er volgen ook nog twee ontmoetingen met Souburg’’, waarschuwde de

coach meteen.

Lukt het de ploeg van Joziasse om de titelrace winnend af te sluiten, dan is de kans nihil dat de Vlissingers volgend jaar ook één klasse hoger spelen. ,,De bovenste drie ploegen hebben al aangegeven niet voor promotie in aanmerking te willen komen’’, verklaarde Joziasse. Het financiële aspect is de belangrijkste reden. Tom Joziasse: ,,Een klasse hoger is al gauw zo’n vijfduizend euro duurder en we hebben nu al een behoorlijk balanstekort. De tarieven van de bond worden volgend seizoen ook verdubbeld. En, de reiskosten gaan fors omhoog omdat we zes wedstrijden meer gaan spelen. Buiten dat: voor de jeugdige speelsters is het beter om zeker nog een seizoen in deze klasse te spelen.’’

Scores BC Vlissingen: Yolanda Joosse 23, Nanon Doeland 13, Elisa Kuipers 10, Marjolein de Dreu 10, Immie Pattikawa 7, Romana de Ridder 4 en Jessica Verhage 2.