Tekstvak: B C    V L I S S I N G E N

Basketball  Combinatie  Vlissingen

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 03-01-2004

 

Vlissingse basketballer maakt in Zwolle razendsnelle ontwikkeling door

Jesper Jobse wil naar Amerika


door Eugène de Kok


VLISSINGEN - Administratieve fouten voorkwamen dat Jesper Jobse deze zomer vertrok naar een Amerikaans college om te gaan basketballen. De Vlissinger baalde, maar belde daarna met zijn club, het Zwolse Landstede, en keerde terug als aanvoerder van het juniorenteam. ,,Achteraf heb ik geen spijt”, zegt Jobse, die onlangs debuteerde in het eerste team dat speelt in de eredivisie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  foto: Lex de Meester

 

 

,,Volgend jaar probeer ik het op-nieuw”, zegt de 19-jarige Walchenaar met een ondertoon in zijn stem waaruit blijkt dat dit keer niets of niemand hem ervan zal weerhouden de reis naar het walhalla van het basketbal te maken. Dit jaar mislukte de overstap naar Amerika volgens Jobse door slordigheden. ,,De communicatie verliep niet goed. Dat is de schuld van beide kanten. Ik heb een verkeerde Engelse test, die verplicht is om daar te gaan basketballen, gemaakt. In plaats van de vereiste Toefl-test, heb ik een SAT-test gemaakt”, zegt de basket-baller die in de jeugd van BC Vlissingen speelde.
Stom, maar niet onoverkomelijk, lijkt de student informatica nu te denken. Jobse zou naar het Davis and Elkins-college in West-Virginia gaan. ,,In eerste instantie is het de bedoeling dat ik in augustus naar datzelfde college ga. Ik start dan in de tweede divisie (de op één na sterkste klasse) van de NCAA. Alle jongens uit Europa beginnen in die klasse. Ik hoop door te groeien naar het hoogste niveau, de eerste divisie.”

 

Leerproces
Dromen van een carrière in de NBA doet Jobse net zoals iedere andere basketballer, maar hij blijft nuchter. ,,Het allermooiste zou zijn om in Amerika te blijven plakken, maar ik zal wel zien waar ik uitkom. Het

 
 

belangrijkste doel op dit moment is om eind augustus daar naar toe te gaan. Als ik daar zit, kan ik mijn leerproces als basketballer met vier jaar verlengen. Als ik hier blijf, word ik volgend jaar senior en moet ik op zoek naar een club. En het is onzeker of dat wel zo goed zou lukken.”

 

Basketballen in de NCAA zou de voorlopige bekroning zijn op een stormachtig verlopen carrière die twee jaar geleden een onverwachte wending kreeg tijdens een basketbal-kamp. ,,De coaches op dat kamp in Elst, Pete Strickland en Ben Ponsioen, vroegen wat ik bij Vlissingen deed. Zij vonden dat het tijd werd een stap hoger te gaan spelen en zijn toen rond gaan kijken.”

De 2.03 meter lange Jobse kwam in Zwolle terecht. Het afgelopen jaar, zijn tweede in de Overijsselse stad, begon de verhuizing zijn vruchten af te werpen. ,,Ik heb mijn naam op de kaart gezet. Ik heb ontzettend veel vooruitgang geboekt en veel geleerd bij Landstede-basketbal. Wat dat betreft heb ik geen spijt dat ik nog een jaar hier ben gebleven.”
Nadat Jobse het Amerikaanse avontuur tijdelijk in de ijskast had gezet, belde hij de Zwolse coach George Abberingh met de vraag of hij mee kon doen. Abberingh promoveerde hem prompt tot aanvoerder van het juniorenteam. ,,Vorig seizoen was mijn eerste jaar in Zwolle. Toen speelde ik nog met jongens die hier al veel langer zaten. Dit jaar ben ik één van de oudsten en uitgegroeid tot één van de bepalende spelers. Met het juniorenteam moeten we proberen om bij de eerste vier te eindigen. Nu staan we zesde, maar het behalen van de Final Four is het absolute doel.”
De center is naast juniorencaptain ook een vaste kracht in het tweede team van Landstede, dat in de promotiedivisie uitkomt. ,,Ik ben begonnen als bankspeler, maar heb inmiddels een basisplaats verdiend. Met dat team staan we op het moment derde en ook daarmee willen we zo hoog mogelijk eindigen.”

 


De progressie die Jobse door de vele trainingsuren (zeven keer per week oefenen met verschillende teams) boekte, bleef niet onopgemerkt. Hoofdcoach Herman van de Belt nam hem twee weken geleden op in de selectie van het eerste team, dat vijfde staat in de eredivisie. ,,Ik train al een maand mee met het eerste. Door blessures werd ik geselecteerd voor de wedstrijd tegen MPC Capitals uit Groningen. De coach zei dat hij me had zien spelen en dat hij had gezien dat ik kon basketballen. Hij vond dat ik dit jaar met sprongen was vooruitgegaan.”

Jobse kreeg drie minuten speeltijd in het eerste kwart. ,,Dat had ik helemaal niet verwacht. Ik moest Travis Reed verdedigen. Dat is een Amerikaan van 120 kilo en volgens mij de absolute topscorer van Nederland. Ik stond wel even te kijken, maar in het veld voelde ik me op mijn gemak. Na afloop heb ik met de coach gepraat. Hij was tevreden. Hij vond dat ik mijn hoofd omhoog had gehouden en vond het knap dat ik overeind was gebleven.”

 

Oefenwedstrijd
Jobse mocht ook mee naar het duel met Solskin uit Weert, maar kreeg toen geen speeltijd. De Vlissinger weet dat hij dit jaar niet meer vaak zal worden uitgenodigd door Herman van de Belt. ,,In het basketbal mag je maar voor twee teams uitkomen. Bij het eerste sta ik niet officieel ingeschreven, wat betekent dat ik maar vijf duels mee mag doen. Ik heb er dus nog drie te gaan. Ik verwacht wel dat ik dat aantal zal halen.”
Zondag speelt Jobse met het juniorenteam van Landstede een oefenwedstrijd tegen zijn oude club, BC Vlissingen. Het duel in Vlissingen komt op een goed moment, zegt Jobse die in de vakantieweken meetraint met zijn oude ploeggenoten. ,,Na de vakantie hebben we met de junioren van Landstede twee belangrijke duels en ook Vlissingen moet direct aan de bak.”

 

 

Onze Sponsors:

klik op het logo voor

meer informatie

Tekstvak: Home
Tekstvak: Info
Tekstvak: Teams
Tekstvak: Programma
Tekstvak: Uitslagen
Tekstvak: Standen
Tekstvak: Verslagen
Tekstvak: Sponsoring
Tekstvak: Foto’s
Tekstvak: Archief
Tekstvak: Links