Tekstvak: B C    V L I S S I N G E N

Basketball Combinatie Vlissingen

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 20-11-2002

Tirza Pentury beklimt basketballadder in de kop van Noord-Holland
Domweg gelukkig in Den Helder

door Rudy Boogert

 

DEN HELDER - Was ik maar tien centimeter groter, verzucht Tirza Pentury. Met haar 1.67 meter is ze een kleintje in basketballand. Spring dan maar s om de bal met een reuzin van tegen de twee meter. Onbegonnen werk. Niettemin is de twintigjarige Souburgse naar het Nederlands team gegroeid. Met slimheid, snelheid en discipline compenseert ze haar geringe lengte.

Tirza Pentury blaast op de tribune uit van de Europacup-wedstrijd tegen het Italiaanse Chieti (98-83-neder-laag). Op de achtergrond zit een verdwaalde Schotse dorpsgek op z`n knien op de speelvloer en kust de grond. Hij heft liederen uit de Schotse Hooglanden aan en zoekt na een paar minuten weer het warme gezelschap van de bar op. Pentury ziet het hoofdschuddend aan. Op zo`n gek zit ze even niet te wachten.

De wedstrijd met het Nederlands team, dat onder de naam Mijdrecht deelneemt aan de Europacup, was niet hr wedstrijd. Ze kwam in de vier kwarten slechts negen minuten in actie en verdronk in het geweld van de Italiaanse fullprofs. Volgens Meindert van Veen, haar coach bij zowel Den Helder als Oranje, kan Tirza vl meer dan ze liet zien. Hij bestempelt haar als de troon-opvolgster van Inge Huitzing, de huidige point guard (spelverdeelster) van Oranje.
Van Veen: ,,Ze heeft er de persoon-lijkheid voor. Ze is volwassen voor haar leeftijd en ze weet wat ze wil. Momenteel haalt ze niet het niveau dat ze kn halen. Maar als ik in de eredivisie rondkijk, is Tirza de aangewezen opvolgster van Inge Huitzing.
Huitzing vult aan: ,,Ze is onwijs leergierig. Op de training vraagt ze van alles en zelfs vanavond in de rust kwam ze nog naar me toe. Ik zie haar niet als concurrente; ik vind het juist gaaf om haar beter te maken.
Beter worden; dat was in de zomer van 2000 de drijfveer van Tirza Pentury om de overstap naar het basketbalbolwerk Den Helder te maken. Ruim twee jaar later heeft ze allerminst spijt van haar transfer. ,,Soms denk ik wel eens: waar doe ik het nou voor? Dan zit ik in een negatieve spiraal en dan dat geschreeuw van Meindert Effe niet, denk ik dan. Maar ik heb z veel voor mijn sport gelaten en nu speel ik eindelijk in de eredivisie, in de Europacup en in Oranje. Daar heb ik het toch allemaal voor gedaan.

Bij haar club Den Helder is Tirza dit seizoen eerste keus op de guard-positie. In haar eerste seizoen had ze Huitzing nog voor zich, in het tweede seizoen een Amerikaanse speelster, maar nu in haar derde jaar heeft ze het vertrouwen van Van Veen gewonnen.
,,Toen ik nog bij Vlissingen speelde, was het: als je bij Den Helder speelt, ben je echt vet goed. In het begin durfde ik daarom nog niet zoveel. Ik keek op tegen de andere speelsters. Maar na een tijdje vervaagde dat. En nu ben ik startende guard. Ik mag


 

 

veel spelen en dat geeft me vertrouwen.

,,In het Nederlands team is dat anders. Ik vind het moeilijk om als tweede guard te beginnen. Ik vind het niet onlogisch hoor, dat ik achter Inge zit. Ik leer juist hartstikke veel van haar. Maar ik vind het moeilijk om me aan te passen als tweede guard. Bij Oranje zijn er zeventien meiden voor maar tien plaatsen. Misschien wil ik wel te graag presteren en werkt dat averechts. Onzin, vindt coach Van Veen. ,,Daarmee doet ze zichzelf tekort.

 

Uitbarstingen
Tirza is lyrisch over haar coach die bekend staat om zijn verbale tirades tegen zijn speelsters. ,,Als ik ergens mee zit, kan ik altijd bij hem terecht. Dat is een fijn gevoel, zeker omdat ik zo ver van huis ben. Maar soms kan ik hem wel schieten als hij weer n van zijn uitbarstingen heeft. Je maakt een fout en vijf aanvallen later begint-ie daar weer over. Maar hij maakt een slimmere speelster van me.
Slimmigheidjes zijn een belangrijk wapen voor de basketbalster Tirza Pentury.

 

Ze heeft niet de lengte van een Lisa Leslie - de eerste dunkende vrouw in de vrouwen NBA - en dat weet ze donders goed. ,,Soms schrik ik wel eens als er zo`n reuzin voor me staat. Maar gelukkig zijn lange speelsters vaak traag. Ik moet het dan van m`n snelheid hebben. Vaak zit er in elk team wel een kleinere speelster en die zoek ik op. Kan ik toch m`n passjes door de lucht geven.

 

Passen, dribbelen, schieten. Duizenden kilometers heeft ze al afgelegd met de bal als een jojo aan haar handen. Op haar zesde begon ze bij de mini`s van Souburg en nu veertien jaar later hoort ze bij de besten van Nederland. Nooit raakt ze het beu. ,,Ik kan me geen leven zonder basketbal voorstellen. Soms heb ik geen zin om te trainen, maar het spelletje zelf ben ik nog nooit zat geweest.

 

Dansen
,,Je krijgt er zoveel voor terug. Wie gaat er nou voor drie dagen naar Madeira? Of voor twee weken naar China, naar de Olympiade? Je moet weliswaar basketballen, maar je komt toch in aanraking met andere landen en andere culturen. In het olympisch dorp bijvoorbeeld. Allemaal sporters uit de hele wereld samen in n kamp. Ik vond het z cool toen ik een Braziliaanse groep zag dansen op van die lekkere Braziliaanse muziek.

Het avontuur van Tirza Pentury in de kop van Noord-Holland is nog lang niet voorbij. ,,Ik zie mezelf hier over tien jaar nog wel spelen.
Ze voelt zich domweg gelukkig in de marinestad. Ze woont inmiddels op zichzelf en heeft een baan als administratief medewerkster. Maar af en toe laat ze haar basketbalstad graag achter zich om bij familie en vrienden in Souburg te buurten. ,,Maar als ik daar een tijdje ben, gaat het toch weer kriebelen. Dan bel ik m`n neefje en dan gaan we lekker op een pleintje in Souburg een potje basketballen.

Onze Sponsors:

klik op het logo voor

meer informatie

Tekstvak: Home
Tekstvak: Info
Tekstvak: Teams
Tekstvak: Programma
Tekstvak: Uitslagen
Tekstvak: Standen
Tekstvak: Verslagen
Tekstvak: Sponsoring
Tekstvak: Fotos
Tekstvak: Archief
Tekstvak: Links